2016. szeptember 17., szombat

Óvári hengeres sütőtök

Eddig kizárólag sonka-, vagy más néven kanadai sütőtököt termesztettünk, de idén tavasszal találtam a boltban néhány zacskó úgynevezett óvári hengeres sütőtök magot. Gyorsan elolvastuk, mit kell tudni róla és a tény, hogy jól tárolható, meggyőzött, hogy idén ezt ki kell próbálnunk. A kanadai tököt szeretjük, mert finom, ízletes és édes, viszont télen nem tárolható sokáig. Tavasszal el is vetettük tehát a kanadai tököt és az óvárit is (meg a másik újdonságunkat, a nagydobosit). Szerencsére szép termés lett mindegyikből és már meg is kóstolhattuk az első óvári tököt. Nagyon meg vagyok elégedve vele. Finom, édes az íze és szép sárga a húsa, tehát ugyanolyan élvezet fogyasztani, mint a kanadait. A tárolhatóságáról majd télen tudok beszámolni. A mérete sokkal nagyobb, tehát egy-két személynek nem gazdaságos. A húsa talán kicsit szárazabb a kanadainál, de gondolom, éppen ezért jobb az eltarthatósága is. Engem meggyőzött, jövőre is vetünk. Még egy pozitívum, amit majdnem elfelejtettem, hogy a magja szép nagy, duci, így sütőben megpirítva finom csemegéhez juthatunk. Ezt a tököt is a fagyok előtt kell leszedni.

Nagyon finom a sütőtök önmagában, darabokra vágva, megsütve, de, ha mégis valami újra vágynánk, az Ízőrző blogomon sok recept olvasható a süteménytől kezdve a levesen át a tésztákig.

Frissítés decemberben: sajnos mégsem váltotta be a hozzá fűzött reményeket ez a fajta tök, ugyanis a kanadai tökök még remekül elvannak, azonban az óvári elkezdett rothadni, így jövőre mégsem vetünk már ilyet. A nagydobosi tök viszont nagyon bevált, ha lehet mondani, eddig az a legfinomabb mind közül!










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése