2016. március 7., hétfő

Átkozott semmittevés

Lassan március közepe. Még a télen majdhogynem dekádokra lebontva vetési tervet készítettünk, óriási a lista, rengeteg új növény került a repertoárba, amit eddig nem termesztettünk a konyhakertben: vagy teljesen új növényfaj, pl. rebarbara, csicseriborsó, vagy csak különleges fajták, mint tigriscsíkos paradicsom, különféle retkek, ölesbab stb. Szóval erősen készültünk a tavaszi idényre, mivel azonban a szombatok nekem kiesnek az egyetem miatt - Gödöllőre járok mezőgazdasági mérnök szakra -, hétköznap meg még viszonylag korán sötétedik ahhoz, hogy hasznosabb kerti tevékenységet folytassak munka után, csak a vasárnapok maradnak. Itt meg az időjárás szól bele, mert mindig vagy vasárnap, vagy egy-két nappal előtte hullik akkora mennyiségű csapadék, hogy a sár miatt a talaj alkalmatlan bármiféle kertészeti tevékenységre.

 Múlt héten is, szombatra már egészen jó állapotúra szikkadt a talaj, erre vasárnap hajnalban egy alapos zápor zajára ébredtem. Még jó, hogy ilyenkor is akad valami tennivaló, legalább nem kell halogatnom a szőlő metszését. A gyümölcsfákat már februárban végigcsattogtattam, egy enyhébb vasárnapon a lemosó permetezés is megvolt, csak két sor szőlő maradt ki, azzal egy újabb melegebb vasárnapra várok.

Vetés címszóval csupán annyi történt, hogy az ablakpárkányon nevelek pár tő TV paprikát valamint koktélparadicsomot, hogy minél hamarabb érett termést biztosítsanak a reggelihez, vacsorához, a befőzéshez való mennyiség még várat magára, mert a fóliasátor alatt hideg van hozzá, úgysem kelne rendesen. Oda csak hidegtűrőket vetettem eddig: káposztafélék, retek, hagyma, zeller, talán jövő héten a többire is sor kerül. Majd figyelem az előrejelzést meg a hőmérőt.

A szép időben Judit a rózsákat metszette, illetve az egynyári virágok elkorhadt szárait vagdosta le, húzgálta ki, Gergő, a kis kertészlegány pedig három éves létére hasznos segítség tud lenni. Sokszor feltart a rengeteg kérdésével, de néha valóban hasznos tevékenységet végez mellettem. Pannika pedig virágot "szedett": kitépte két krókusz virágját, majd Gergővel közösen nézték a sündisznót, amit a kutyánk, Macika éppen felébresztett téli álmából egy bokor tövében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése