2016. április 5., kedd

Ahol terem

A bemutatkozás részeként nagyjából felvázolom, milyen kertben gazdálkodunk. Jelenleg két helyen termesztünk zöldséget és gyümölcsöt. Az egyik terület a házunknál található. Itt a 2100 négyzetméteres telken belül 1000 négyzetméteren találhatók a gyümölcsfák, bokrok, a fóliasátor és a zöldségkert. A másik terület a "káposztáskerteknél" található. Ez 600 négyzetméter. Mindkét területen megosztva gazdálkodunk a nagyszülőkkel.

Igyekszünk változatosan étkezni, így az általunk termesztett zöldségek és gyümölcsök szép választékot nyújtanak. Minden évben bővítjük a repertoárt, ami még izgalmasabbá teszi a kertészkedést (és a főzést).

Fűszernövényeink is vannak szép számmal, de úgy érzem, ez az a terület, ahol van még mit fejlődni. Tervezem, hogy komolyabban beleásom magam a fűszer- és a gyógynövények világába, mert hiába termesztünk sokféle növényt, ha nem tudom, melyik mire vagy mibe jó.

Gyümölcsfáink: 5 almafa, 1 kajszibarackfa, 6 diófa, 4 birsalmafa, 2 mandulafa, 1 naspolyafa, 1 körtefa, 2 cseresznyefa, 4 meggyfa, 5 őszibarackfa, 1 ringló.

Bokrok és egyéb gyümölcs: ribizli, málna, szeder, kökény, galagonya, szamóca, mák, szőlő, kivi, gránátalma, som, mogyoró, egres.

Zöldségek: minden zöldséget termesztünk, ami egy zöldségesnél megtalálható, a pasztináktól, mángoldtól és spárgától kezdve a csicsókán és sokféle paradicsomon, paprikán, padlizsánon át a kukoricáig és fűszerpaprikáig mindent. Felsorolni nem is akarom most tételesen, mert túl hosszú lenne. Inkább azt írom le, ami az idén új lesz: rebarbara, csicseriborsó, quinoa, vízitorma, articsóka, tarlórépa, csicseriborsó, karfiol, nagydobosi sütőtök és egy másik fajta, elvileg tovább eltartható sütőtök, lila répa. Amit még nem sikerült jól termeszteni (azaz nem jutottunk el odáig, hogy együnk is belőle), de szeretném, ha idén sikerülne, az a cikória. Az előző év sikere pedig a zsázsa és a jégsaláta volt. A zsázsa vetés után napokon belül kicsírázik és kb. 2 hét alatt már szedhető is. A jégsaláta pedig még a nagy melegben is csak sokára keseredett meg és sokkal később magzik fel, mint a fejes saláta. Finom, lédús, nincs mellékíze, így bármihez és bármennyit meg tudok enni belőle. Amit szeretnék, de egyelőre nem kaptunk sehol: turbolya. Az új telekre pedig faepret tervezünk ültetni ősszel és talán jövőre kipróbáljuk a batátatermesztést is. Kezdem felfedezni a gógynövényeket és rájöttem, hogy a csalán nem csak teának jó, hanem ételekbe főzve és zöldturmixba is kiváló. Pár ötlet olvasható a receptjeim között is.

Néhány érdekesség a zsázsáról (más néven szépítőfű, salátatorma, vadmustár, kányafű). Fentebb írtam, hogy hamar csírázik és két hét múlva már fogyaszthatjuk is, ezért kezdő kertészkedőknek is ajánlott növény. Érdemes kora tavasszal vetni (de télen a lakásban, cserépbe is vethetjük), mert így gyorsan jutunk friss, zöld táplálékhoz. Nekem tél végén mindig olyan nagy zöldséghiányom támad, hiába van cékla, répa a pincében és fagyasztott zöldségek a mélyhűtőben. Februárban már friss, zsenge zöldségért kiált a szervezet. Ilyenkor igen jól jön a zsázsa. Az íze enyhén csípős, de nem zavaró. Jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaz, de ezen kívül több ásványi anyag és karotin, B-vitamin is megtalálható benne. Akkor szedjük, mikor már megjelent a két sziklevél és az első zsenge lomblevelek (azaz a sziklevélen kívül 2-3 levél). A levágott növény már nem nő újra, így, ha folyamatosan akarunk zsázsát fogyasztani, akkor 1-2 hetente vessünk újat. Mi szendvicsekhez esszük, de olvastam már, hogy van, aki mártást készít belőle vagy teának főzi. Még nem próbáltuk, de állítólag levéltetvek és csigák ellen, a növények mellé ültetve, hatásos természetes növényvédő.

Néhány kép az itthoni kertünkről (különböző években, más-más évszakban):





















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése