Nőnek a salátáim is (madársaláta, rukkola, lollo, tavaszi és, ami már két nyáron nagyon bevált, a jégsaláta). Római salátát nem vetettem, mert nem jutott rá időm és helyet sem találtam neki, de majd a héten erre is sort kerítek. A tavaszi salátával azért vagyunk így elmaradva, mert az őszi vetés nem kelt ki.
Nagy öröm számomra, hogy ma már egyértelműen látszik, a pasztinák kikelt. Sokszor nem sikerült, de idén ismét szerencsénk volt (vagy jó magot vettünk), mert szépen kel a répával együtt. A zöldség megint nehézkesebb (az egyik sor mintha kelne, a másikban még nem bújik a gazon kívül semmi egyéb).
Azt lehet, hogy nem írtam még, hogy az idei év újdonsága a feketegyökér. Már kikelt az is. Kíváncsian várom, milyen lesz. Lóbab, borsó, csicseriborsó, kapor, mángold, újabb sor sóska, mert nagyon szereti az egész család, hagymafélék, a fóliában a tökfélék (dinnyék, spárgatök, patisszon, cukkini), nyári karalábé és káposzta, gyöngyhagyma, fűszerpaprika, karfiol, uborka mind-mind kelegetnek. A paprika és a paradicsom viszont nem remekel. A fűszernövények közül az évelők is mind helyrejöttek a kemény tél után, a többi, amit vetettünk, már egész jól kinőtt. Egyedül a metélőhagyma nem akarja megmutatni magát, úgyhogy azt lehet, újravetem. Néhány virágmagot is elszórtam már a pince tetejére és a kertbe is a zöldségek közé, azok is kikeltek.
A barackfélék elvirágoztak már, a meggy, cseresznye, körte most virágzik, a birs, alma később fog.
A kiirthatatlan torma is szépen levelesedik erre-arra a kertben, természetesen. Húsvétra házi tormát eszünk a csülökhöz (füstölt csülköt főzök, mert a sonka sok lenne nekünk).
A krumpli elvetve, a babfélék most következnek. A krumplit a káposztáskertbe vetettük. Idén mi is kipróbáljuk azt a módszert, amit az interneten olvastunk (Boros Vali csoportjában). Minden krumplihoz egy-egy gerezd fokhagymát is dobtunk, illetve a területet körbeszórtuk kapormaggal. Állítólag így kevesebb krumplibogár támadja meg a krumplit. Meglátjuk.
A kecskék szépen gyarapodnak, a tejből, ami nekünk jut, hol túrót, hol krémsajtot készítek és néha egy-egy kis sajtot. Nagy probléma számomra az érlelés. Nincs megfelelő helyem, márpedig nagyon szeretnék érettebb sajtokat is fogyasztani, nem csak frisset. Egy olyan hely kellene, ahol hűvös van, viszont magas a páratartalom, de nem penészes (így a pince nem jöhet szóba, meg ott amúgy bort és zöldségeket tárolunk). Most ez lesz a nagy feladat, kitalálni, hogy érleljek. Sokan viaszban érlelik a sajtot, de nekem az egyrészt drága, másrészt nem szívesen használnám.
No, de a lényeg, napokon belül jön a retek!
Uborka |
Meggy |
Kökény (az utolsó pillanatban fényképeztem...kellemesen illatos) |
Lestyán |
Torma |
Díszbokor, a nevét sajnos nem tudom |
Retek |
Vacsora |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése