2017. július 23., vasárnap

Ami még ezután jön

A nyár felén túl vagyunk. Idén nem volt annyi idő a kertre, amennyit illet volna szánni rá, mégis azért szép termés volt és lesz is még. Mindjárt mutatom. Tegnap, mikor éppen volt egy kis üresjárat, végigmentem a kerten és készítettem néhány képet. A Néró szőlő már szép lila. Habár nem érett még meg teljesen, lehet azért csipegetni belőle. Ez a fajta azért előnyös, mert nem érzékeny a betegségekre, így "bio" módon is lehet termeszteni. Ráadásul még finom is.

Őszre még sok gyümölcsöt tartogat a kert, mert ott a naspolya, amit majd októberben-novemberben eszünk, és idén végre lesz körte és birs is.

A munkahelyünk udvarában van néhány ónabóna fa. Abból szedtünk egy vödörrel és kísérleti jelleggel befőztem lekvárnak (életemben először főztem be ónabónát, de nem utoljára). Érdekes, a mi ónabónánk később érik, azzal még várni kell egy kicsit. Idén kevés gyümölcs termett, legalábbis kevesebb a korábbi évekhez képest, ezért kihasználok minden lehetőséget, ami az utamba kerül. Így esett a választás ebben az évben az ónabónára.

A héten "tanulmányútra" mentem. Na, nem messzire, csak a falu másik végébe. Régi álmom volt, hogy megnézzem élőben, hogy készül az igazi, házi, otthon húzott rétes. Erről készült beszámolóm ITT olvasható.

A hétvégén végre történt valami az egyik vendégházunkkal is. Leszedtünk néhány csempét a falról és alakul a kihúzható kanapé is.

Néro szőlő

Néró szőlő

Naspolya

Som

Kökény

Ónabóba/fosóka/mirabolán

Ónabóba/fosóka/mirabolán

Mogyoró

Birs

Birs

Kezd színe lenni a bodzának

Szeder


Dió

Őszibarack

Nektarin

Nektarin

Körte

Paprika

Paradicsom

Padlizsán



Ezekből az idén nem eszünk a nagy téli fagy miatt (tavalyi képek):

Füge

Gránátalma
Kihúzható kanapé a vendégházba (festés előtt)

A szétszedett fürdőszoba





Ónabóna, amiből lekvár lett
Ónabóna lekvár

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése