2017. június 25., vasárnap

Június végén

Lassan vége a júniusnak is. Nagyon gyorsan szalad az idő. Valószínűleg ennek az is az oka, hogy annyi a tennivaló, hogy soha nem fogy ki a teendők listája. Aszályos év az idei, még mindig azt kell mondjam. Nálunk szinte semmi nem esett eddig. Ilyen volt a tavasz és a tél is. A héten mondjuk megérkeztek a nagy esők, de nem hozzánk, hanem az ország déli és keleti felére. Az is igaz, hogy óriási pusztítást okozott arra a zivatar, több centis jég és óriási szél szántotta fel a vidéket. Mondjuk, olyanból nem kérnék, akkor inkább locsolok éjjel-nappal. Mivel ilyen nagy a szárazság és a hőmérséklet is 30 fok felett van mostanság, azt vettem észre, a növényeink sem úgy nőnek, fejlődnek, ahogy szoktak. Hiába öntözünk, az nem egyenértékű az esővel. Az igaz viszont, hogy a cukkini több év után idén hatalmas, rengeteg termést ad és gyönyörű. Egy szavam nem lehet. A gyökérzöldségek (répa, zöldség, pasztinák is sokkal szebb, mint tavaly vagy azelőtt volt). A borsó viszont hamar leérett, eperből sem volt sok, az első patisszonunkat is megettük már, de nagyon picike maradt és az uborka sem ad olyan sok termést, ahogy azt várnám. A brokkoli szép volt, de a karfiol nem virágzik. A káposztából is szedtem már, az szép, csak kicsit lassabban fejesedik, mint szokott. A csicseriborsó idén azt hiszem sikerül végre. A hagymák (vöröshagyma, fokhagyma, gyöngyhagyma) idén nagyon szépek, a krumpli is és a mák is. Ami a gyümölcsöket illeti: cseresznyéből kevés termett és ami a fán volt, szinte mind kukacos lett. Idén semmivel nem kezeltük a fát. Ennek az lett az eredménye, hogy abból a kevésből sem tudtunk sokat enni, mert hamar megrothadtak a szemek. Jövőre ki kell találni valamilyen elfogadható megoldást, mert egyrészt nem szeretnék sok permetszert fújni a gyümölcsünkre, másrészt viszont az sem megoldás, hogy nem eszünk a termésből, csak nézegetjük a fát. A meggy most kezd érni. Egy adag már az aszalóban várja, hogy szépen kiszáradjon. Ma főzök be befőttet is és lesz egy adag lekvár is (azt hagyom utoljára, édesedjen még a fán a meggy, mert én cukor nélkül főzöm a lekvárokat is). Ha az időjárás engedi, akkor nagyon sok aszalt meggyet szeretnék eltenni télire. Egy napkollektoros aszaló nem is elég nekem, jövőre mindenképp készíteni kell egy másikat is. 

A málna és a ribizli jól terem idén is. Lejjebb lesz egy kép a kétféle málnánkról: van a nagy, ami szép, de nem olyan ízletes, mint a mini fajta. A gyerekeknek tízórai és uzsonna idején szólók, menjenek enni és ők már tudják, hogy oda, a bokrokhoz kell kimenni és szedni maguknak gyümölcsöt. Szerencsére szeretik mindketten. Van feketeribizlink és kétfajta piros ribizlink. A nagyszeműt megesszük bokorról, a másikat, a kisszeműt szoktam eltenni lekvárnak. Nagyon macerás leszedegetni, de sokkal finomabb a kicsi, így marad a sok munka, de finom lekvár. Érik már az egres is. Na, ez az a gyümölcs, amit szerintem permetezés nélkül nem lehet betegségmentesíteni. Sajnos. Lassan érik a sárgabarack is. Már láttam a fa csúcsán néhány sárguló gyümölcsöt. Nem lesz sok, de azért pár üveggel biztos tudok befőzni is (nagy részét viszont nyersen megesszük, természetesen). Őszibarackból sem lesz hiány idén, abból is tudunk enni és lekvárt is főzhetek majd. A szőlő egyelőre szép. Ja, igen, és 2 év után idén végre úgy tűnik, lesz főzőtök. Tavaly meg azelőtt valamiért nem sikerült, talán egy darabot tudtam csak szedni. 

A babok virágzanak (idén sokfélét vetettünk), láttam már kis zöldbabhüvelyeket is. A paradicsom szépen nő, a paprika viszont még csak virágzik. Az őszi káposztafélék kipalántázva. A padlizsán virágzik. A fűszernövények is jól elvannak. A sáfrányos széklicém hamarosan virágzik, de valószínűleg nem jó helyre vetettem, mert nagyon kis satnyák szegények. 

Most éppen a zölddió befőttet rakom el, este jön a meggybefőtt. 

Ami a sajt- és egyéb tejtermék készítését illeti: minden nap készül valami, hol egy félkemény sajtnak való, hol grillsajt, hol joghurt vagy krémsajt, túró. Feta sajtot már rég készítettem, lassan itt az idő, hogy egy újabb adagot spájzoljak be. 

A vendégházzal már annyi előrelépés történt, hogy elkezdtünk összerakodni odabent is, megnézzük, milyen bútorokra lesz szükség. A kertrendezés talán jövő héten megkezdődik. A másik telken a baromfiudvar is elkészült, így kezdődhet a másik vendégház felújítása (ez nagy feladat lesz, hisz igen romos most még az épület). 

Rocker vizsgái véget értek. Egy tantárgyból viszont nem sikerült levizsgázni, így azt az őszi félévre át kell vinnie. Ősszel indul az utolsó, hetedik félév, ami már annyiból jó és könnyebb lesz, hogy nem kell bemennie szombatonként. Így, hogy hetente csak 1 napot tudott itthon bármit is csinálni, nagyon kevés volt és nagyon kimerítő mindkettőnk, és szerintem a gyerekek számára is. Nagyon nehéz ennyi mindent összeegyeztetni, szinte már lehetetlennek érzem sokszor. Állatok, kertek, kaszálók, munkahely, gyerekek, családi élet (nem nagyon volt), egyéb ügyek intézése és most született a harmadik gyerekünk, aki tőlem egész embert kíván. Így mindennel foglalkoztunk, de semmivel sem teljes körűen és nem úgy, ahogy szerettünk volna. Nagyon bízom abban, hogy most már könnyebb lesz az élet egy kicsit, mert sokáig ezt, ilyen tempóval nem lehetne bírni és megmondom őszintén, nem is szeretném, mert mi értelme akkor az életnek, ha folyton csak rohanunk, semmire és főleg egymásra nincs időnk. Átmeneti élethelyzetnek elfogadom, mert tudom, hogy mi miért van, tudom, hogy valami sokkal jobb miatt kell most vállalni ezt a rohanást, tudom, hogy ez befektetés a jövőbe. 

Készítettem néhány képet. Nem sokat, csak pár dolgot fotóztam le. Estére heves zivatart jósolnak nagy jéggel és igen erős széllel. Nem tudom, holnap reggel mi vár majd a kertben. Remélem, nem lesz nagy változás és nem kell romeltakarítást végeznünk. 





Érdi bőtermő





Átmeneti megoldás, ha jön a jégeső (A paradicsom és paprika főlé hálót tettünk. Ez nem jégháló, mert azt nem tudtunk venni, így mikor éppen szép idő várható, leszedjük, ha jön a "vihar", akkor feltesszük...2-3 éve így megy, jövőre már lesz idő, akkor tervezünk egy kicsit professzionálisabb megoldást alkalmazni):




Aszalóban a meggy.


Kaktusz, ami nagyon csúnya (mostohán bánunk szegénnyel), de a virágja gyönyörű. 


Konyhám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése