Rohan az idő, máris júniusba léptünk...
Vasárnap, május 28-án születésnapot ünnepeltünk. Ezt a csokis epertortát sütöttem az alkalomra. A díszítés pedig stílusosan lóherevirág volt. A torta receptje megtalálható az Ízőrző nevű blogomon,
ITT. A gyerekekre és a melegre való tekintettel bodzavirággal ízesített és illatosított limonádét ittunk.
A kertben gyönyörűen nőnek a zöldségek annak ellenére, hogy idén a tavalyinál is kevesebb időt tudunk a kertre szánni. A gyümölcsök is növögetnek. Néhány szem cseresznyét, epret és ribizlit már csipegettünk.
A tavaszi karalábé lassan elfogy. Ma estére rántok ki egy jó adagot és kapros-joghurtos öntettel, na meg rengeteg salátával esszük majd.
Hamarosan virágzik a mák is (egy-két nap kérdése csupán). Azt nagyon szeretem nézni. Sietni kell vele, korán reggel kell kimenni, mert napközben már le is hullajtja a szirmait.
Anyu leszedte a télire való hársvirágot, én meg minden nap szedegetem a kamillát.
A káposzta elkezdett fejesedni. Abból leginkább kovászos káposztát tervezek készíteni. A receptjét
IDE írtam le. Esszük kenyérhez, de készíthető belőle bármi, amit a téli savanyú káposztából főznénk.
Már szinte minden nap tudok levenni egy-két uborkát. Azt mindig Panninak adom, mert nagyon szereti. Nagyon várom már a kovászos uborka szezont is, de azt is, hogy elkészítsem kedvenc salátámat, a görög salátát, amihez lilahagymát, uborkát, paradicsomot és sok-sok petrezselymet szoktam tenni. A tetejére pedig házi fetasajtot morzsolok, ami szigorúan kecsketejből készülhet, mert nekünk eddig csak az ízlett igazán (valahogy a tehéntejes változat nekünk nem tetszett). Kovászos uborkát egyébként télire is teszek el mindig, amennyit csak lehet (eceteset már nem), sőt, zsenge cukkinit is szoktam tenni hozzá. A recept
ITT található. Ezek tavalyi képek az uborkáról és a káposztáról:
Szegény másik kertünk, a káposztás kert, kissé elhanyagolt általam, mert oda ritkán járok ki és képeket sem készítettem még róla. Idén oda lett elültetve a batáta, a sütőtökök (3 féle tök), a mák, a vöröshagyma, a krumpli és a kukorica.
Az első kaszálással végeztünk. sok széna gyűlt össze, de még nincs minden behordva a tárolóba. Fóliával letakarva várják sorsukat. Remélem, mihamarabb sikerül a helyükre vinni azokat is.
Idén sokféle salátát vetettünk: lollo, madár-, jég-, római saláta. A római saláta nagy kedvenc lett, úgyhogy jövőre biztosan vetünk egy jó adaggal, mert nagyon ízlik mindkettőnknek (a gyerekek nem esznek salátát, sajnos). A római saláta sokáig friss marad (még mosás, esetleg darabolás után is), még mindig nem magzott fel és nem keseredett meg, erős levelei vannak, mely lédús, mi több, a levélszár édeskés ízű. Ajánlom kipróbálásra.
Tegnap reggel, Budapestre indulás előtt készítettem az itthoni kertről ezeket a képeket:
|
Gyökérzöldségek |
|
Málna |
|
Ribizli |
|
Mángold |
|
Paradicsom |
|
Uborka, paprika, paradicsom a fóliában is van. |
|
Káposztafélék (kelkáposzta, tavaszi káposzta, karfiol) |
|
Sokféle bab |
|
Cékla |
|
Egres |
|
Szilva |
|
Virágba borultak a tökfélék |
|
Az első adag borsó (itt már csak a borsóhüvely, a borsóból pörkölt készült és ment a fagyasztóba is). |
Vadkovászból készült újabb kísérleti kuglófom, ami olyan jól sikerült, hogy máskor is elkészítem. A receptjét beírtam a másik blogomba,
IDE.
|
Kuglóf vadkovásszal |
|
A rózsák pompáznak |
|
Virágzik a levendula |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése